Thursday, December 31, 2009

KUIH SELOROT

KUIH SELOROT
Petikan dari Buku MASAKAN ANEKA SRI MALAYSIA
NORAZIZAH BT ISMAIL

4oz pati santan
16oz tepungberas
14oz gula nipah atau gula merah
12 helai daun pandan disimpul
2 biji kelapa ( diambil 25oz santan cair )

1.     telur dipukul hingga kembang.
2.     gula dibancuh bersama pati santan.
3.     santan 25oz dimasak sampai mendidih bersama daun pandan.
4.     buat daun nipah menjadi kelubung supaya tidak bocor.
5.     tepung dimasukkan ke dalam mangkuk adunan dan campurkan gula, telur dan masukkan santan yang cukup panas lalu dikacau hingga rata supaya jadi pekat.
6.     tuangkan ke dalam kelubung dan kukus.
7.     apabila sudah masak bolehlah dihidangkan untuk minuman pagi atau petang.

KUIH INI ADALAH KUIH ASLI SARAWAK

No comments:

Post a Comment