Friday, December 18, 2009

KEK LAPIS KOKO BADAM

Gambar dan resepi Jamie Jong

KEK LAPIS KOKO BADAM

400gm mentega

120gm gulahalus

8 biji telur

200g kaya

100g serbuk badam

100g tepung susu

150g tepung biasa

1 sudu the serbuk penaik

30g serbuk koko

400g kek pemotongan-dari Kek Lapis Hati Pelangi dan Pelangi Rama-rama

Cara membuat

1. potong kek pemotongan kepada kepingan kecil, simpan

2. pukul mentega dan gula sehingga ringan dan penuh berkrim. Campurkan telur, satu demi satu, pukul rata selepas setiap tambahan

3. masukkan kaya dan gaul rata, masuk dan kacau tepung susu

4. ayak tepung dan serbuk penaik, diuli menjadi adunan mentega

5. ambil keluar 1/3 adunan, campurkan serbuk koko dan serbuk badam ke adunan yang lain

6. letak kertas dan sapu acuan kek segitepat 8” atau acuan lain dengan mentega cair. Masukkan 5 sudu besar adunan coklat, kukus sehingga masak

7. masukkan 5 sudu besar adunan badam di atas, kukus sehingga masak, diikuti oleh 5 sudu besar adunan coklat, kukus sehingga masak

8. masukkan satu lagi lapis adunan badam ,taburkan kepingan kek dan ditekan ringan ke dalam adunan kek, kukus sehingga masak

9. guna cara yang sama, teruskan sehingga kepingan kek dan adunan habis diguna

10. teruskan pengukusan satu lapis adunan coklat dan diikuti adunan badam, disudahi oleh adunan coklat, kukus sehingga setiap lapis masak sepenuhnya sebelum masukkan lapis seterusnya

No comments:

Post a Comment