Bubur pedas adalah juadah tradisi negeri Sarawak dan hanya boleh didapati dalam bulan puasa.Tapi kini boleh juga dimakan hari-hari biasa.Istimewanya ini ditambah keladi. Resepi ini saya peroleh dari sebuah majalah Jelita tahun 80an dahulu.
BUBUR PEDAS KELADI
4 batang sulur keladi dan isinya (kupas dan baugnkan kulit arinya)
1bj kelapa
1 tangkai duan kunyit
5 tangkai pucuk bebuas
3 tangkai daun kesum
3 tangkai daun kedondong muda (ikut masam yg disukai)
Garam dan serbuk perasa secuckup rasa
BAHAN GILING
3 ulas bwg merah
Lengkuas sebesar ibu jari
1 ½ cm halia
1 batang serai
4 tangkai cili kering
Semua bahan di atas digiling atau dikisar bersama
½ biji keladi dihirs nipis nipis digoreng tanpa minyak dan dikisar atau digiling berasingan
2 tin susu beras (digoreng tanpa minyak dikisar atau digiling halus berasingan)
REMPAH BUBUR PEDAS
1 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
3 biji buah pelaga
1 sudu kecil serbuk kunyit
1kelopak bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
Sedikit kulit kayu manis
Semua digoreng tanpa minyak hingga wangi barulah dikisar sampai halus dan tapis ( 1 paket rempah bubur pedas) jika menggunakan rempah yg siap dibebeli yg hanya bole dibeli di Sarawak sahaj)
- Kupas sulur keladi dan ubi keladi buangkan kulit arinya dipotong-potong dan direbus tetapi jgn sampai terlalu empuk. Toskan airnya
- perah kelapa ambil santan secukupnya. Jerangkan santan atas dapur masukkan bahan tumbuk
- sementara itu arunkan(campurkan) rempah bubur pedas dgn beras goring masukkan sedikit santan agar mudah digaul
- apabila santan telah mendidih masukkan udang, keladi, rempah bubur pedas yg telah diarun dgn serbuk beras,daunkunyitdaun kesum,pucuk beaus,daun kendondong,garam.biarkan baubur mendidih sekali lagi sehingga bahan-bahan isinya elok masaknya bolehlah dihidangkan
No comments:
Post a Comment