Thursday, December 31, 2009

BUBUR PEDAS KELADI

 Bubur pedas adalah juadah tradisi negeri Sarawak dan hanya boleh didapati dalam bulan puasa.Tapi kini boleh juga dimakan hari-hari biasa.Istimewanya ini ditambah keladi. Resepi ini saya peroleh dari sebuah majalah Jelita tahun 80an dahulu.





BUBUR PEDAS KELADI

4 batang sulur keladi dan isinya (kupas dan baugnkan kulit arinya)
1bj kelapa
1 tangkai duan kunyit
5 tangkai pucuk bebuas
3 tangkai daun kesum
3 tangkai daun kedondong muda (ikut masam yg disukai)
Garam dan serbuk perasa secuckup rasa


BAHAN GILING

3 ulas bwg merah
Lengkuas sebesar ibu jari
1 ½ cm halia
1 batang serai
4 tangkai cili kering
Semua bahan di atas digiling atau dikisar bersama

½ biji keladi dihirs nipis nipis digoreng tanpa minyak dan dikisar atau digiling berasingan
2 tin susu beras (digoreng tanpa minyak dikisar atau digiling halus berasingan)

REMPAH BUBUR PEDAS

1 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
3 biji buah pelaga
1 sudu kecil serbuk kunyit
1kelopak bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
Sedikit kulit kayu manis

Semua digoreng tanpa minyak hingga wangi barulah dikisar sampai halus dan tapis ( 1 paket rempah bubur pedas) jika menggunakan rempah yg siap dibebeli yg hanya bole dibeli di Sarawak sahaj)


  1. Kupas sulur keladi dan ubi keladi buangkan kulit arinya dipotong-potong dan direbus tetapi jgn sampai terlalu empuk. Toskan airnya
  2. perah kelapa ambil santan secukupnya. Jerangkan santan atas dapur masukkan bahan tumbuk
  3. sementara itu arunkan(campurkan) rempah bubur pedas dgn beras goring masukkan sedikit santan agar mudah digaul
  4. apabila santan telah mendidih masukkan udang, keladi, rempah bubur pedas yg telah diarun dgn serbuk beras,daunkunyitdaun kesum,pucuk beaus,daun kendondong,garam.biarkan baubur mendidih sekali lagi sehingga bahan-bahan isinya elok masaknya bolehlah dihidangkan

No comments:

Post a Comment