Sunday, November 8, 2009

KEK LAPIS WALNAT AISKRIM





KEK WALNAT AISKRIM
Rabiah amit


Bahan
5 biji putih telur
300g gula halus
15 biji kuning telur
400g mentega, dipukul hingga kembang
240g tepung berserbuk penaik

Bahan a
90g aiskrim coklat
45g koko
1 sudu teh pewarna coklat

Bahan B
90g aiskrim vanilla
60g walnut, goring tanpa minyak dan ditumbuk kasar
2 sudu teh esen vanilla

Cara Membuat
1.                  Pukul putih telur sehingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit.
2.                  Masukkan kuning telur satu demi satu dan pukul sehingga menjadi pekat dan berkrim.
3.                  Masukkan mentega ke dalam adunan telur.  Kacau rata dan kaup balikkan tepung.
4.                  Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Masukkan bahan A dalam satu bahagian dan bahan B dalam satu bahagian lagi.
5.                  Masukkan 3 senduk adunan yang mengandungi bahan A ke dalam acuan 8 1/2 x 8 1/2 inci dan bakar sehingga masak.
6.                  Tekan lapisan yang masak sebelum memasukkan 3 senduk adunan yang mengandungi bahan B dan bakar hingga masak.
7.                  Ulang proses ini berselang seli sehingga kedua-dua adunan habis.

No comments:

Post a Comment