Sunday, November 8, 2009

KEK LAPIS BISKUT KEJU MASIN



KEK LAPIS BISKUT KEJU MASIN
Jamie Jong

Bahan-bahan

250g keju krim

250g mentega

180g gula halus

6 biji telur

Parutan kulit 1 lemon

180g tepung biasa

1 sudu the serbuk penaik

400g biskut keju masin

Pewarna kuning

Coklat emulco

CARA MEMBUAT:

1. Pukul mentega, keju krim dan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Pukul sehingga sebati selepas setiap tambahan.

2. Ayak tepung dan serbuk penaik, gaul menjadi adunan kembang. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Campurkan parutan kulit lemon dan pewarna kuning ke dalam satu bahadian. Masukkan coklat emulco ke satu lagi bahagian.

3. Letakkan kertas dan berus acuan kek segitepat 7” dengan mentega cair. Masukkan 4 sudu besar adunan kuning dan kukus dengan haba sederhana sehingga masak.

4. Masukkan 4 sudu besar adunan kuning di atas, susun biskut keju masin di atas, kukus sehingga masak. Kemudian masukkan 4 sudu besar adunan coklat di atas, kukus sehingga masak.

5. Teruskan proses yang sama, sehingga adunan habis diguna. Tutup biskut dengan adunan kek, rendahkan haba dan kukus sehingga lapisan terakhir masak.

NOTA

1. Susun biskut keju masin ke atas adunan kuning sahaja.

2. Setiap lapis akan mengambil masa 10 minit sehingga masak. Rendahkan suhu semasa kukus lapisan terakhir untuk memastikan permukaannya licin.

No comments:

Post a Comment